Home » FAQ – veel gestelde vragen

FAQ – veel gestelde vragen

1.Waar kunnen wij in Zuid-Afrika trouwen?
In tegenstelling tot veel andere landen kan je in Zuid-Afrika in principe overal trouwen. De diversiteit aan trouwlocaties is enorm: van safari-/wildparken tot op de Tafelberg en van de wijnvelden tot bij de Zulu’s, in de tuin van een luxe hotel of op een zeiljacht. Dit is slechts een greep uit de verschillende trouwlocaties die mogelijk zijn.

Verder is het een misvatting dat je ‘onder een dak’ moet trouwen in Zuid-Afrika want alleen het tekenen van het “Marriage Register” (= officiële trouwboek) moet binnen/onder een dak gebeuren. Dus alles mag buiten plaats vinden (de ceremonie, uitwisselen van de ringen, de kus etc.) alleen het officiële tekenen van het trouwboek moet voor de Zuid-Afrikaanse wet binnen/onder een dak gebeuren.

Kijk ook regelmatig op mijn Facebook pagina waar een verscheidenheid aan onderwerpen en informatie, die met (trouwen in) Zuid-Afrika te maken hebben, aan de orde komen.

2. Moeten wij in Nederland/België nog eerst in ondertrouw?
Nee. Zuid-Afrika kent geen ‘ondertrouw’ en aangezien jullie voor de Zuid-Afrikaanse wet trouwen hoeven jullie niet in ondertrouw in Zuid-Afrika, noch in Nederland/België.

3. Wij nemen geen familie of vrienden mee naar Zuid-Afrika, hoe zit het dan met eventuele getuigen die we nodig hebben?
In Zuid-Afrika moeten in totaal 2 getuigen (dus 1 per persoon) het ‘Marriage Register’ tekenen, naast jullie en de Marriage Officer. Als jullie met z’n tweeën komen kunnen de eventueel ingehuurde fotograaf, videograaf etc. jullie getuigen zijn. Of medewerkers van de accommodatie kunnen hiervoor gevraagd worden (bijv. de ranger, manager). Zolang de getuigen maar ouder dan 18 jaar zijn en zich kunnen legitimeren (maar ik regel dit verder voor jullie, indien gewenst).

4. Wat moeten wij doen om ons huwelijk in Nederland/België erkend te krijgen?
Direct na afloop van de trouwceremonie krijgen jullie van de Marriage Officer een verkorte versie van het trouwdocument (‘Abridged Marriage Certificate’), ter bewijs van jullie huwelijk. Ik regel dan verder in Zuid-Afrika dat jullie huwelijk wordt geregistreerd en gelegaliseerd. De door mij geregelde onverkorte versie van het officiële trouwdocument (‘Unabridged Marriage Certificate’) wordt dan nog voorzien van een ‘Apostille’ – wat voor de wet verplicht is om het huwelijk in Nederland/België erkend te krijgen. Dit document wordt dan aangetekend naar jullie huisadres opgestuurd. Bovenstaand proces duurt normaal gesproken ca. 3-6 maanden (bij een gay wedding duurt dit proces vaak langer). Met het ontvangen document gaan jullie dan naar het gemeentehuis om het huwelijk officieel te laten registreren.

5. Ik wil niet trouwen in een traditionele witte trouwjurk, is dat een probleem?
Zoals jullie op de foto’s van mijn website kunnen zien, is alles mogelijk, van formeel tot zeer casual. Officieel zijn hier geen regels voor.
Let bij het uitzoeken van jullie kleding eerder op het klimaat (warmte, wind) en of het past bij de locatie (een lange witte jurk in de ‘bush’ of op het strand kan behoorlijk vies worden of is wellicht niet zo handig bij het instappen van een landrover).

6. Wij willen graag onze 2 kinderen (6 & 8 jaar) mee nemen voor onze Afrikaanse bruiloft, kan dat?
Absoluut. Zuid-Afrika is een echte doe-bestemming met veel diversiteit dus geen dag is het zelfde. De bevolking is dol op kinderen en restaurants hebben meestal een kinderspeelhoek en speciale kindermenu’s. Hou de reisafstand beperkt en slaap als het kan overal 2 nachten. Er zijn enkele zeer kindvriendelijke trouwlocaties, ook safari lodges (Jaci’s, Ant’s en Ulusaba). En ik probeer altijd om de kind(eren) zoveel mogelijk te betrekken bij de trouwceremonie.

7. Kunnen jullie behalve het trouwarrangement nog meer voor ons regelen?
In principe niet, al kan ik eventueel een uitzondering maken voor een hele korte trouwreis van bijvoorbeeld 1 week uit en thuis.
Ik ben weddingplanner/trouwspecialist en wil mijn tijd hier aan besteden. Voor aansluitende huwelijksreizen kan ik enkele gespecialiseerde Zuid-Afrika touroperators in Nederland aanbevelen.

8. Wat is de werkwijze van Fundisa Weddings?
1. Na ontvangst van jullie informatie-aanvraag, stuur ik een email terug met antwoord op jullie vragen en stuur ik  o.a. een vragenformulier mee, waarmee ik beter inzicht krijg in de wensen en ideeën die jullie hebben.
2. Na ontvangst van het ingevulde vragenformulier, bel ik jullie om kennis te maken en één en ander mondeling toe te lichten (meestal gebeurt dit ’s avonds omdat jullie dan samen thuis zijn). Of we plannen een afspraak voor een persoonlijk gesprek in Amersfoort.
3. Vervolgens kiezen jullie een trouwlocatie, datum etc. waarna ik een offerte maak.
4. Als jullie akkoord gaan met de offerte volgt de aanbetalingsfactuur van 50% van de totale reissom (uitzonderingen daar gelaten).
5. Nu kan het verdere invullen van de details beginnen: tijdstip van de bruiloft, smaak van de taart, welke bloemen in het bruidsboeket, fotograaf, getuigen, papierwerk etc.
6. Circa negen weken voor vertrek ontvangen jullie de eindfactuur.
7. En twee weken voor vertrek krijgen jullie nog een laatste email met alle (contact)gegevens, routebeschrijving etc.

9. Is er een malaria risico in Zuid-Afrika?
Inderdaad zijn er enkele gebieden in Zuid-Afrika die een malaria risico kennen. Deze liggen voornamelijk in de omgeving van het Kruger National Park (noordoosten) en in de provincie KwaZulu-Natal (oostkust).
Het slikken van anti-malaria tabletten (bijv. Malarone, dat door enkele zorgverzekeraars wordt vergoed) wordt sterk aanbevolen, zeker in de ‘regentijd’. Daarnaast is het raadzaam om tegen schemering kleding te dragen met lange mouwen/broek om de huid te bedekken. Smeer je goed in met een anti-insectenmiddel en gebruik het muskietennet in de accommodatie. En gebruik geen parfum of aftershave. Voor meer informatie over malaria neem contact op met je huisarts, GGD of kijk op deze website.

10. Wat is de beste periode om naar Zuid-Afrika te gaan?
Zuid-Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar ten opzichte van Europa, dus de klimaten zijn tegenovergesteld aan die van Europa. Omdat Zuid-Afrika een enorm groot land is (ca. 30x Nederland), zijn er onderling grote verschillen qua klimaat. In de Zuid-Afrikaanse winter (grofweg van juni tot september) is het in Kaapstad en de wijnvelden de regenperiode terwijl het dan in het noorden juist weer de droge periode is (waar de meeste game reserves liggen voor de safari’s). Van november tot en met april heb je dan weer meer regen in het noordelijke gebied (vnl. tijdens een tropische bui ‘s avonds) en is het droog in Kaapstad en de wijnvelden. Kijk hier voor klimaatsinformatie van Zuid-Afrika.

11. Waarom is Zuid-Afrika een goed vakantieland?
De infrastructuur is goed (veel goede asfaltwegen), het links rijden went heel snel (mede omdat het niet zo druk op de wegen is) en de bewegwijzering is in het Engels en Afrikaans.
Het kraanwater is veilig om te drinken, de bevolking is aardig en behulpzaam en met enige kennis van de Engelse taal (en het Nederlands) kan je je goed verstaanbaar maken. Bijna overal kan je betalen met een creditcard (ook voor kleinere uitgaven) en uiteten gaan is goed en zeer betaalbaar. Reizen met kinderen kan hier prima. En grote afstanden (bijvoorbeeld Johannesburg-Kaapstad) kunnen vaak goed en betaalbaar gevlogen worden, wat veel tijd scheelt.